Jun 8, 2009

♥ EnTri TeRTaNggUh ♥

Salam cumee..

blog hmpir berhabuk kerna dh bpe hari x hapdet..

tajuk en3 ni "en3 tertngguh" kerna dalam en3 kali ni ak gabungkan ceritera xtvtku utk 2 3 hari b4 ni yg x smpt ak nak post kerna kemalasan n kekangan wktu..

ermm..di kesempatan ni ak rse lom terlmbt lg nk wish bday adekku,wan yg ke 17 pd 6 jun lalu..

HEPY BELATED BDAY WAN!!


mama cam bese x pnh lupe or wat2 lupe bday kami adek bdek..

sebuah kek eskim berperisa vanilla oreo utk dak sengal tuh..

neway, maceh mama..


semalam kami sefmly berbarbeque di uma..

sgt besh sbb dah lame x mkn ayam bbq yg dibuat cndri..

kat bwh ni ayam2 sebelum di marinade..

resipi tok marinade ni ak men campak2 je..

rsenyee sodap jugak..mcm rase sate2 ckit tp kurang manis..Mama kate sbb kurang madu n kicap manis..

MyEm0.Com

nak tawu resipi cincai boncai ak?

jom usha sat..

1- cam bese la..ayam dipotong2 ikot ske n dibasuh
2- dalam bekas, letakkan butter seberapa byk yg korg suke
3- campurkan serbuk jintan manis, dan jintan putih (ak men letak je ikot ske)..haha
4- masukkan serbuk kunyit (pon ikot ske)
5- msukkan halia sebesar jari yg ditumbuk2
6- masukkan madu n kicap manis (byk2 ckit klo nak ayam yg manis2 mcm chicken wing kt pizza hut tuh)
7- masukkan garam secukup rase
8- masukkan ayam ke dalam bekas tadi n gaulkan bersama bahan2 td dgn penuh ksh syg..haha..klo nak bahan2 td mudah *meresap* dalam ayam,garis2kan ayam gune pisau..
9- lastly,marinade jela dlm peti sejuk..bkn tmpt freezer k..bkn pe,t keras la pulak..hehe

mse panggang ayam tuh, sapula madu lagi atas ayam tuh supaya ayam lbh bersinar..haha

>> ayam sebelum di marinade <<

>> ayam ketika di bbq kan <<

pastu ley la dihidangkan dgn nasi goreng n air jus oren..

sgt sedap..haha..

pada yg malas nak mengipas n jaga api tok bbq, resipi ni pon ley gne gak klo juz nak bakar ayam dlm oven toaster..try laa..

klo nak bakar ayam dlm oven toaster,ley la bakar dlm 10 min..

mama kate nak wat lg b4 cuti skola abes n b4 adekku,wan pulang ke ostel..

yay!!!

nota kaki: teringin sgt nak mkn durian..dah musim durian kan?nak..nak..nak..nak duyan!!


♥..Adakalanya kita perlu MENANGIS agar kita tahu hidup ini bukan sekadar KETAWA..Dan adakalanya kita perlu KETAWA agar kita tahu mahalnya nilai AIRMATA..♥

10 oRg SyG Sy:

farah said...

wah, kek nampak sedap sgt.

:)

^^ PinKy_FuNKy ~~ said...

sdap2..hehe

Mohd Nasri Md. Nasir said...

sy jrg mkn kek

^^ PinKy_FuNKy ~~ said...

xley mkn kek slalu...t gumok..hehe

hanisah said...

xske durian..haha!
beshnye bbq..dh lme x bbq kat umah..
lalalala...

^^ PinKy_FuNKy ~~ said...

nape x cukee duyan?dyan sgt sdap..kte x cukee buah2an sgt..tp i do like duyan!!!~~

★ Nu♥ℜul ★ said...

wah sedapnyer .. ayam bbq n kek tuh

^^ PinKy_FuNKy ~~ said...

sdap2..sdap bangat..nk ckit ke?hehe

• rOozu • said...

terliur~

^^ PinKy_FuNKy ~~ said...

haha..sile la cube resipi itu..sure x kan terliur lg..sdap!!

 
template by suckmylolly.com flower brushes by gvalkyrie.deviantart.com