Aug 8, 2009

♥ HePy AnNiVeRSaRY n BiHuN SuP CaRa KaMi ♥

Salam cumeee...

1stly nak wish hepy anniversary pada audeehuha (my bestfwens eva!!!)..


zu,izza,ezah n ecah...!!!cayunk korggggg cumeee!!ummmuahxxx...

okeh..secondly nak cte pasal hari smlm yg besh...

semalam ak n zu kua pi kb mall utk meronggeng...

byk gile halangan smlm..x larat nak cte..

tp akhirnyee sumenyeee berakhir dgn ceria!!

yay!!

pas lik dri kb mall,ak,zu,izza,n ezah teros maen masak2..hehe..

kali ni ezah menjadi ketua chef dan dibantu byk oleh izzalina..juge oleh zu changmin!!

reen paling relax semalam sbb penat gile n malas gile..haha..bak kate cygku yg merungut pas ak mengaruk2 n merengek2 ngn diyee kt fon..

"cayunk ni ingt diye sorg je penat..nas pon penat jugak taw"..haha..

ala,diye penat tp kne layan jugak klo ak col..pdn muke!!*jahat gile reen*

semalam kwn2ku menunjukkan skill mereka masak bihun sup..


perghh..sedap gile..

resipi dari ezah..


jom usha resipi2 n pixca2 nyeee..

:: ni la bahan2 yg diperlukan:

nak tawu resipi yg ktorg gne?jum usha..

sile alter ikot keinginan korg deh..sbb kami wat yg instant je..al maklumlah dok ostel..n seperti bese gne periuk nasi je utk masak sup nyee..hehe

Bahan2 bihun sup:

1 bungkus bihun

3 ulas bawang merah

2 ulas bawang putih

sup bunjut adabi..

2 ketul kiub pati ayam

2 sudu besar serbuk kurma

Garam secukup rasa

Daun sup

Daun bawang

Isi ayam mengikut keinginan masing2

minyak masak

air untuk dijadikan kuah sup

Cara2 membuatnyee:

1- rebus ayam sehingga agak empuk..air rebusan ayam jangan dibuang

2- hiris bawang putih n bawang merah halus2..

3- masukkan sedikit minyak masak ke dalam periuk. Panaskan.

4- bila minyak panas, tumiskan bawang merah dan bawang putih yg dihiris halus

5-tumis sehingga naik bau.

6- masukkan air rebusan ayam tadi n tmbah mengikut keperluan anda..masukkan kentang..

7- Masukkan kiub pati ayam, serbuk kurma n sup bunjut adabi..hehe..ley la masukkan ayam2 yg mawu dicampurkan dalam sup..

8- renehkan sehingga mendidih..

9- masukkan garam ikot suke..jgn byk2..haha..

10- isi ayam dicarik kecik2, daun bawang dan daun sup dihiris halus2

11- sementara tunggu kuah mendidih,celur la bihun n wat la sambal kicap..


Cara2 wat sambal kicap:

1- tuang kicap byk2 dalam mangkuk..

2- potong cili padi halus2 n byk2 bgi yg ske pedas..

3- hiris bawang putih n bawang besar..sape ade blend ley la blend sumee ni..bagi kami yg xde blend,hiris n campurkan je sume tuh..hehe

:: hiris bawang halus2 ::

:: aksi2 ketua chef..hehe ::

:: kiub pati ayam dimasukkan ::

:: serbuk kurma pula dimasukkan ::

:: masukkan kentang pulak..i do like it!! ::

:: daun sup n daun bawang dihiris2 halus ::

:: carik2 ayam yg dah direbus okeh? sy pon suke ayam juge!! ::

:: wat sambal kicap pule ::

:: okeh!!sudah ciap..jum mamam!! ::

x lame lagik nak pose dah..t kte men masak2 utk buke pose lak keh?

lots of lurve,


♥..Adakalanya kita perlu MENANGIS agar kita tahu hidup ini bukan sekadar KETAWA..Dan adakalanya kita perlu KETAWA agar kita tahu mahalnya nilai AIRMATA..♥

14 oRg SyG Sy:

izzahsakinah said...

Nyum nyum. Wuhuh, bihun sup mengingatkan bihun sup Kafe Harmoni. Ngehehe.

p/s Reen, boleh ah geng ngan Kak Chika ;)

DarkArtz said...

sekali lagi berasa kagum dengan kreativiti memasak menggunakan periuk nasi..........
rasanya lepas kuali dah tak laku dah kot..........
kikikiki.........

HIZAMI said...

ta0 xpe.

kat h0stel xley bw peri0k.

mmg masak2 gune rice c0oker je.

kan?

tp bez gak~

^^ PinKy_FuNKy ~~ said...

nad:hehehe..nad,sdap gile bihun sup dorg ni..kte xpernah minat sup2 ni..tp yg ni mmg sdap..

azahiri:korg dak2 laki try la plak msk memasak ni..hehe..besh2..

zami:tol2..besh2..di samping mengeratkan ukhuwah..hehe

Mohd Nasri Md. Nasir said...

sy xpnt..cme pnt je..
pning x? haha

^^ PinKy_FuNKy ~~ said...

itu ngeng la yunkkkk..

minju_sushi said...

reen,,,,
bihun yg sedap ngn sambel kicap yg kow2 tu eceh,, sedapnye.. teringat sampai skang...

nex week nk msk ape plak???
same jd chef kali ni??

reen!!! mane steamboat kamu tu!!!
jd ketua chef cepat...saye mahu jd tgk2 je plak..hahahaha

pade audeehuha ku syg,, terima kasih dgn kasih syg kamu semua..

LOVE
zu changmin <3

^^ PinKy_FuNKy ~~ said...

steambot cancel disebabkan oleh masalah2 yg bakal disenaraikan,,

1-sbb mlm ni dh nk pi mkn ngn mereka2..
2-sbb resipi xde lagik
3-kamu xley tgok2..sbb kamu kne wat keje..hahaha..
4-sy malas
5-diulang lagi,,sy malas..
6-skali lagik..malas.hehe

mizslipcore said...

betul ke sedap sup yg eden wat tuh?
samabal kicap dap gak wlaupun byk kali tergigit cabai,,heheh,,:D
pasni nk msk apa plak?? lapaq nie!!!

^^ PinKy_FuNKy ~~ said...

uiiiii..pasni means ble??kamu lapaq??sat lagik kn nak pi food village..sabaq naaaa...tol la sdap yunkk..ai ske klo kwn2 or fmly yg msk sup2 ni..klo mkn kt luaq,ai x ske..hehe

mizslipcore said...

kwn2,, td kita tetap ade rugi smtin,, korang pasan x, ezah order air kosong td 4gelas, tp die bg 1 jag,, die saje wat cmtu sbb nk untung,, sbb harga 1 jag 3rgt, dgn 3rgt kita boleh order 10gelas air kosong td n jumlah airnya lebih banyak dr tadi,, so, kalau ikutkan td air kosong yg kita tmbah tu, harganya rm1.2o je,, tul x?? diorg ni kn,,, memang cekik darah tul la,,,
so, pengajarannya, kalau nk pi mkn kt sana, jgn sesekali mintak air dlm jag. kalau nk order air kosong yg banyak pun, better mntak gelas. kalau die bg jgak jag, ckap XNAK! KATAKAN XNAK PADA AIR JAG DI FOOD VILLAGE!!!

HUHUHU,,,,

**kwn2,, kalau ade ezah tersalah bg duit lebih td ke, gtau deh,, :D

izzalina said...

pasni kt masak mee hylam nak!tp kt takmo cati chef!kt nk jd assistant je..eheheh..korang!beslah masak2..bilikku adalah dapur audeehuha..hahahhaha..korang selamat ulangtahun..mgg dpn blk..so kt men masak2 kat umah je k!

i said...

oooo..haah la ezah!kt tak mintak jag pun td kan!takpelah..pasni takmo p situ lagi..mahal!hahahahha..ape2 pun enjoy kuar ngn sume sek2 pompuan audio..cayalah korang!

^^ PinKy_FuNKy ~~ said...

hehehe,,haah kan..weyh,komen2 tok food village sile sertakan lagi di entri akan dtg ye..haha..ok2..xmo mkn kt food village lagik..upsss..xmo mtk air jug lagiiiiiiii

 
template by suckmylolly.com flower brushes by gvalkyrie.deviantart.com